Browar
w Elblągu

Browar
w Elblągu

Elbląska tradycja piwowarska sięga samych początków powstawania miasta. Już w 1237 roku mieszkańcom Elbląga przysługiwało powszechne prawo warzenia. Przez całe wieki smakowano tutaj rożnych piw, ale najchętniej tego lokalnego. Powołana w 1872 roku Elbląska Spółka Akcyjna zapoczątkowała budowę wielkiego browaru na miejscu dawnego majątku mieszczańskiego „Angielski Zdrój”. Jakość warzonego w nim piwa została doceniona także na dworze niemieckiego cesarza Wilhelma II.

Współczesny Browar nawiązuje do wielowiekowej tradycji elbląskiego piwowarstwa, a warzony tam Specjal to

prawdziwy smak
północy

1.

zacieranie i filtracja

Ziarna słodu mielimy, aby umożliwić rozpuszczenie składników powstałych podczas słodowania ziarna jęczmienia oraz usprawnić rozkład skrobi i białek. Taki zacier następnie filtrujemy, aby uzyskać klarowną brzeczkę.

warzenie brzeczki

W kotle warzelnym gotujemy brzeczkę i dozujemy chmiel. W trakcie tego procesu zachodzą korzystne przemiany substancji chmielu, a brzeczka osiąga właściwą goryczkę i aromat.

2.

3.

fermentacja

Tak przygotowaną brzeczkę schładzamy, dodajemy drożdże i przenosimy do tanków. W trakcie kilkunastodniowej fermentacji drożdże przekształcają brzeczkę w młode piwo.

dojrzewanie

Ostatnim etapem jest leżakowanie. Dzięki niemu piwo zyskuje swój prawdziwy, dojrzały charakter. Dojrzałe piwo filtrujemy, by uzyskać należytą klarowność i rozlewamy do beczek, butelek oraz puszek.

4.

I tak właśnie powstaje Prawdziwy Smak Północy.